Bilsemester norra tyskland

Bilsemester

Har du funderat på att åka på bilsemester? Kanske känns det lockande att åka på roadtrip genom Europa? Oavsett vad just du har för önskemål och ambitioner när det kommer till att utforska olika städer och platser med bil så kan vi säga att norr Tyskland kan vara ett mycket trevlig destination att besöka. Det är framförallt väldigt många som anser att norra Tysklands växlande landskap är otroligt fint, samt att deras utbud av kultur och fritid är riktigt bra.

En stor fördel med att välja just norra Tyskland som resmål är att det är rätt smidigt att ta sig dit med bil från Sverige. Det kräver såklart några timmars bilfärd för att ni ska ta er till slutmålet. Men vägarna dit är väldigt bra, ni har många fina stopp på vägen, och väl där har ni tillgång till det mesta ni kan tänkas vilja ha. Läs mer om bilsemester i norra Tyskland nedan!

Hur bila till norra tyskland?

Det som först och främst kan vara bra att veta om då man funderar över att genomföra en bilsemester till norra Tyskland är hur man på bästa sätt tar sig dit med bilen. Om vi räknar med att ni ska bila från Sverige till Tyskland skulle vi säga att det finns två olika alternativ att välja mellan när det kommer till hur ni vill ta er fram med bilen.

Det vill säga, ni kan antingen välja att åka med färja, eller så kan ni välja att köra mellan de olika länderna via broar. Här är det upp till er vad ni anser passar bäst och vad ni själva tycker är smidigast.

Direkt från Sverige till Tyskland med färja

Om du vill ta färjan direkt från Sverige till Tyskland, och därmed spara ett flertal timmars körande, kan du boka in dig på en sån resa. Här kan rutterna se lite olika ut beroende på varifrån i Sverige du vill åka, samt var i Tyskland du vill anlända. Några alternativ som finns att välja är färja från Göteborg till Kiel, Trelleborg till Rostock, och Malmö till Travemünde.

Sverige – Danmark – Tyskland via broar

Du kan även välja att köra hela vägen från Sverige till Tyskland via broar, genom att då först åka från Sverige över till Danmark. Då börjar du med att ta dig från Malmö, över Öresundsbron, till Köpenhamn. Sen kör du genom Danmark, tar bron över Stora bält (stora bältbron) över till Danmarks mittersta ”ö” för att därefter köra över Lilla bältbron.

Därefter kör du söderut genom Danmark, ner mot den tyska gränsen vid Flensburg. Väl där kan du välja lite olika vägar för att nå de norra delarna av Tyskland, och självklart göra flera stopp på vägen enligt det som passar dig och din planering.

Sverige – Danmark – Tyskland med färja

Ett annat alternativ är att du åker från Sverige till Danmark, och sen vidare över till Tyskland med färja. Du kan alltså ta dig mellan och upptäcka alla tre länder utan att du behöver köra över broarna eller spendera flera ”onödiga” timmars bilkörande.

Utan istället kan du ta färjan från Helsingborg till Helsingör och upptäcka områdena där (om du vill!). Därifrån kan du sen åka vidare ner till Rödby och ta färjan över till Puttgarden, eller ta färjan från Gedser till Rostock. Väl i Tyskland väljer du själv vilka vägar du vill ta för att nå till de norra delarna. Det finns med andra ord olika valmöjligheter.

Ta flyget till Tyskland och hyr bil där

Du kan självklart även välja att ta flyget ner till Tyskland, som exempelvis till Frankfurt. Där kan du sen hyra en bil, för att därifrån påbörja din bilsemester till Norra Tyskland. Detta är perfekt om du inte själv har egen bil, om du inte vill köra hela vägen från Sverige, eller om du kommer från annan ort.

Att se och göra i norra Tyskland

När det kommer till saker att se och göra i norra Tyskland är utbudet otroligt varierande. Oavsett om du vill vandra, upptäcka naturen, sola och bada, utforska olika städer, shoppa eller besöka olika sevärdheter och konstverk finns det i området. Du har även gott om häftig arkitektur, evenemang av olika slag, hamnstäder och kulinariska specialiteter.

Våra bästa tips på resmål

Du har med andra ord otroligt goda möjligheter att få den bilsemester du själv önskar och vill ha om du åker till norra Tyskland. Det finns såklart även riktigt många härliga stopp du kan göra längs vägen.

För att du ska få lite inspiration och tips på platser, städer och saker som kan vara värda att besöka listar vi våra bästa ”Tyskland resmål” här nedan! Vi listar såväl ställen du kan besöka under resans gång som ställen att besöka i just norra Tyskland. Happy Reading!

 • Schleswig holstein – en mycket fint bevarad historisk stad som gränsar till både Östersjön och Nordsjön. Här kombineras de bästa av två världar där storstad möter hav, milslånga vyer och vita stränder. Schleswig holstein är ett perfekt stopp på vägen.

 • Mecklenburg vorpommern – i denna tyska delstat hittar du några av Tysklands mest välbevarade handelsstäder, där många av städerna på grund av dess arkitektur idag klassas som världsarv. Där har vi bland annat Wismar, Rostock och Schwerin. I Mecklenburg vorpommern finns också en del av Tysklands kuststräcka och den kända ön rügen.

 • Husum – om du gillar marina städer med fiskargränder, hamnkrogar och skaldjursrestauranger med färska råvaror är den delstaten Husum i norra Tyskland ett bra alternativ för dig. Du kommer minst sagt få en njutbar semester här.

 • Bayern – om du vill besöka Tysklands största delstat ska du åka till Bayern. Bayerns huvudstad är Munchen, men i området ingår även städer som Nurnberg, Regensburg, Erlangen och Augsburg. Här finns många platser att se och saker att göra.

bila till Alperna

Bila till alperna

BilsemesterAlpernabilsemestersportlovet

Att ta bilen till alperna är inte så krångligt som det först kan låta. Vägen är inte så lång som man kan tro. Det är självklart längre om du åker till italienska alperna jämfört med tyska och Österrike. Men det är ungefär 120 mil. Och på vägen får man en härligt avslappnande färjeresa där man kan äta och dricka gott. Dessutom kan du vila några timmar i en bekväm hytt.

Den mest självklara vägen att bila till alperna från Sverige börjar i Trelleborg. Där hoppar du på båten som tar dig hela vägen ner till Tyskland. Väl framme i Tyskland är det egentligen bara raka spåret på autobahn tills du når alperna.

Resan från Rostock ner till alperna tar ca. 9 timmar. Och då passerar du även flera tyska städer på vägen som kan vara värda att stanna till i. Både München och Berlin ligger längs med vägen ner för den som vill ha något extra.

Välj Hotels Combined för att hitta de bästa hotellpriserna

Varför välja färjan från Trelleborg till Rostock?

 

Det finns flera fördelar med att välja färjan direkt från Sverige.

– Du får 6 timmars vila.

Båten till Rostock tar ungefär 6 timmar. Troligtvis har du redan kört en bit för att komma ner till Skåne. Då passar det perfekt att hoppa på båten och få lite vila. Härligt att få i sig lite mat eller varför inte passa på att handla lite i bordershoppen.

– Även perfekt att åka över natten.

Väljer du istället att ta båten över natten kan du dessutom få några timmars sömn innan du kör vidare ner mot alperna. Det gör att du slipper krångla med hotell i Tyskland och enkelt kan komma fram dagen efter!

– Skippa Danmark.

Även om vi tycker om vårt grannland finns det flera fördelar med att skippa Danmark på resan ner mot alperna.

– Dyr valuta.

– Spara bensin.

– Slipp tullar och andra avgifter längs vägen.

– Vila på båten istället för att sitta fast i bilköer.

– 40 mil mindre i bilen!

 • Billigaste alternativet

Att ta båten från Trelleborg är det billigaste alternativet när du vill bila till alperna.

bergstad i alperna

Väger man samman allt detta står det klart att det bästa sättet att bila till alperna är att ta båten från Trelleborg. Inte bara är det bekvämt och skönt. Det är även det mest prisvärda.

Stenaline Rostock

Boka med Rabatt!TT Line Rostock

Boka med Rabatt!

Så vad behöver du då tänka på innan du sätter igång?

Bestäm hur du ska åka från Rostock. Vill du stanna till i någon tysk stad på vägen ner? Med städer som Berlin och München finns det massvis med roliga sevärdheter att stanna till vid på vägen. Oavsett hur du väljer att ta dig till alperna, är det alltid bra att planera resan i förväg!

Packa smart. Det du inte behöver lägger du längst ner, och det du behöver högst upp. Egentligen enkelt, men lätt att glömma!

Passet, glöm inte det. Något som är lätt att missa när man inte flyger kan vara passet. Tänk på att du kan behöva visa upp passet vid båten och även på hotell.

Och förutom det är det bara att ge sig iväg. Det finns dock en sak som är viktig att komma ihåg när man bilar till alperna. Stressa inte! Tänk på att ta det lugnt. Pausa, sträck på benen, njut av landskapet. Under en bilresa är det inte bara målet man har i sikte. För att färden ska bli rolig och njutbar betyder vägen dit minst lika mycket!

Skidresa till alperna

 

Julmarknad Rostock

Julmarknad Rostock

Sevärdheterjulmarknad rostock

Ändå från slutet av medeltiden så har tyskarna haft julmarknaderna som tradition. Från början var det bönderna Nürnbergsområdet som tog med sina grödor för att sälja på marknaden under adventstiden. Idag finns det fler än 2500 julmarknader i hela Tyskland. I norra Tyskland finns det flera julmarknader, även om de allra kändaste finns i Nürnberg och Rothenburg i Bayern, så bör du absolut besöka en av julmarknaderna i Nordtyskland.

Rostock har de största julmarknaderna i Nordtyskland och några av de största och bästa dekorationerna som hör till en traditionell tysk julmarknad. Den 19 meter höga granen kommer från Rostock Reutershagen. Denna är dekorerad med flera tusen ljus och är den största julgranen i norra Tyskland.

Julpyramiden som pryder centrum av torget är också den största i världen, då den mäter över 20 meter hög. Denna har till och med skrivits in i Guinness rekordbok. De här julpyramider har varit en tysk tradition sedan medeltiden, då gjordes de av vintergröna grenar och skulle hänga i tyska familjers hem. Pyramiderna sägs vara föregångaren till julgranen.

Den historiska julmarknaden är en unik egenskap där du kan smaka på historiska livsmedel från medeltiden som Mutzbraten, fläsk med örter rostade över en öppen eld, som serveras med en typ av surkål. När jag frågade en Rostocker vad som är det bästa att äta på Rostocks julmarknad, tvekade han inte, utan han berättade för mig att han väntar hela året på Mutzbraten. Det var verkligen läckert!

Varje natt finns det flera former av underhållare exempelvis eldslukare eller jazzsångare på den historiska julmarknadens scen. Bara att välja och vraka vad du önskar att titta på.

Rostock har också en tävling vid flodstranden med tilt-a-whirl, pariserhjul, stötfångarbilar med mera.

I år börjar julmarknaderna i Tyskland tidigare än vanligt, vilket innebär att det nu är hög tid att boka din färja till Rostock!

Hos Wikipedia kan du läsa mer om julmarknaderna i världen. 

HÖG TID ATT BOKA FÄRJA TILL ROSTOCK FÖR ATT SE JULMARKNADERNA

Traditionell tysk frukost

Sevärdheter

Varje land har sina egna seder och traditioner.

Tyskland har sina alldeles egna seder och traditioner, vem har inte hört talas om bratwurst eller currywurst?

Tysk Frukost – 🇩🇪 Deutsches Frühstück

Många säger att frukosten är dagens viktigaste måltid. så därför tänkte vi ägna detta inlägget med att gå in mer på djupet hur en tysk traditionell frukost kan se ut.

Tyskt bröd

Inte alla tyska brödstycken ser aptitretande ut eftersom det finns cirka 300 olika sorters tyska bröd. De hittar vita, bruna, mörka och till och med svarta. Ju mörkare, desto bättre näring. Det är därför tyskarna är stora och starka människor. Mitt favoritbröd är Pumpernickel, ett riktigt grovt bröd

Pumpernickel brröd
Pumpernickel är grovt surdegsbröd gjort på grovmalen råg och har sitt ursprung i Westfalen. Den bakas 10–12 timmar på svag värme. Pumpernickel passar bäst till korv, ost och speciellt till rökt fisk. Det finns en efterrätt med Pumpernickel som heter ”Westfälische Götterspeise” (”Westfalisk gudaspis”). Pumpernickel har mycket lång hållbarhet. Källa Wikipedia

Typer av tyskt bröd Brötchen

Vita brödrullar (weiße Brötchen) är en slags brödrulle av vete mjöl och är krispig utanför medan den är mjuk och vit inuti.

 1. Blandade rågbröd är en blandning av vete och rågmjöl. Det är mycket hälsosamt eftersom rågmjöl har en lägre gluten jämfört med vetemjöl och har många användbara vitaminer. Pumpernickel är ett exempel på denna typ av bröd.
 2. Fullkornsbröd är gjorda av fullkornsmjöl. Det har många värdefulla mineraler och vitaminer som behövs i vår kropp.
 3. Solrosbröd rullar är gjorda av vete mjöl blandat med solrosfrön.
 4. Sesambröd rullar är tillverkade av fullkornsmjöl och sesamfrön.

Vad finns i en traditionell tysk frukost?

 • Brödrullar (eller som vi kallade dessa på tyska: Broetchen / Brötchen) gjorda av råg eller mjöl med flera korn.
 • Mångkornigt, brunt eller rågbröd.
 • Smör eller margarin.
 • Marmelader som jordgubbar och körsbär.
 • Nutella- eller nougatbrödspridning.
 • Honung
 • Schwarzwaelderschinken (rökt skinka från Schwarzwald)
 • Gouda eller Emmentalerost
 • Salami
 • Kokta, stekt eller äggröra.
 • Traditionellt sett en kopp nybryggt kaffe.
 • Ett glas apelsinjuice.
 • Ett glas färsk mjölk.

Traditionell tysk frukost är en enkel men stor frukost. Den består av olika varianter av Brötchen (bröd rullar), marmelad eller sylt, chokladspridning, ostar, skinkor, salami, Schwarzwälder och honung.

TT Line RostockStenaline Rostock 

En tysk frukost är en variant av den ”kontinentala frukosten” som finns i många europeiska länder, men med några tyska vändningar. Tänk korv, brot och bakverk. I de flesta fall är en ”tysk” frukost (med vissa regionala variationer) densamma som frukost i Österrike och Schweiz.

Frukosten är betydligt mycket tyngre än andra traditionella frukostar som finns nere på kontinenten eftersom den traditionella tyska frukosten handlar om både kvantitet och kvalitet. Komponenterna är bekanta och enkla. kött, frukt, kaffe. Men det är den stora mängden av dem som får din mun att vattnas. Den är utformad för att hålla dig mätt till på eftermiddagen, trots att ingen av de enskilda delarna är så tunga.

Köttet kan hämtas från Tysklands fantastiska leverwurst, Schlackwurst (en salami) eller korv och bacon. Och du finner även kokta ägg, färsk frukt, liksom rökt fisk och yoghurt.
massiv tysk frukost

Hotellfrukostarna i Tyskland är oftast massiva. Om du bor på lite bättre hotell kan du äta dig mätt för en hel dag. 

Den andra frukosten ( zweites Frühstück ) • Mellan morgonpaus ( paus )
En snabb måltid mellan frukost och lunch är vanligt. Många tyska skolor har till och med en officiell Pausenbrot.

 

Färja till Tyskland – allt du behöver veta

Färja Tysklandfärja till TysklandTrelleborg RostockTrelleborg Sassnitz

Färja till Tyskland och ni når ut till kontinenten. I Centraleuropa är Tyskland det största landet och har enormt mycket att erbjuda. Allt från moderna storstäder till landsbygden med fina undangömda resmål. Tyskland är en utmärkt inkörsport till Kontinenten tack vare dess kust som ligger mot Östersjön. Färjor från både Skandinavien, Ryssland och Östeuropa anländer hit många av färjorna anländer till de populära hamnstäderna Kiel, Rostock och Travemünde.

 

Trelleborg – Sveriges sydligaste stad

 

Staden Trelleborg är Sverige sydligaste stad och finns i Skåne. Den här staden har fått sitt namn efter en ringborg som skapades här efter vikingatiden, den kallade dem just för “Trelleborg”. Det är en av Skånes äldsta städer och nämns i skrift för första gången år 1257. Här finns ett museum som är tillägnat muren med vikingagård samt utställningar och ett café. Trelleborg har blivit ett populärt resmål för bland annat tyska turister tack vare dess färjeförbindelser med både Rostock, Sassnitz och Travemünde. Färjetrafiken mellan Trelleborg och Sassnitz invigdes år 1897 och färjorna från Trelleborg till Rostock började efter Berlinmurens fall år 1989. Färjorna till och från Tyskland trafikeras både av en dags resenärer, barnfamiljer som reser med bil och tunga lastbilar.

 

Trelleborg – Rostock

 

Att resa med båt till Rostock kan vara avslappnande och underbart för både stora och små. På färjorna finns det aktiviteter som passar både barn och vuxna och det är en härlig känsla att känna brisen ute på vattnet. De färjor som reser från Trelleborg till Rostock är Stena Line och TT-Line. Båda färjor har flera färjor som reser den här sträckan och det tar mellan 6–8 timmar att resa beroende på dag eller nattavgångar. Stena Lines färjor erbjuder en trevlig restaurang där det går att avnjuta god mat och en utsikt över Östersjön. Det finns både gratis Wi-fi ombord och även en hundlounge för att även de lurviga familjemedlemmarna ska kunna följa med på resan.

 

TT-Line erbjuder en av Östersunds moderna och miljövänligaste färjor som är en kombination av sex passagerare- och kombifartyg som tar både hela familjen och bilen till Rostock bland annat. På samtliga TT-Lines fartyg finns avkopplande shopping som erbjuder låga priser på bland annat kosmetika, parfymer och drycker.

 

Trelleborg – Sassnitz

 

Rutten Trelleborg till Sassnitz är en populär resväg mellan Sverige och Tyskland. Stena Line trafikerar den här sträckan och färjorna avgår omkring fjorton gånger varje vecka, beroende på säsong. Restiden är ungefär 4 timmar och 15 minuter och erbjuder avkoppling med utsikt över Östersjön. Här kan du avnjuta en god frukost i restaurangen eller en eftermiddagsfika i cafeterian. Det finns även en hel del underhållning i form av spelmaskiner och ett lekrum för de allra minsta. Ombord kan du också fördriva tiden med billig shopping som bland annat dryck, parfymer och konfektyr. Stena Line erbjuder gratis Wi-fi på samtliga färjor.

Färja Sassnitz

En färja till Tyskland kan vara den perfekta weekendresan med vännerna eller början på en roadtrip i Europa. Det finns flera fördelar med att åka färja från Trelleborg till Tyskland som exempelvis att du slipper trafikstockningar och köer som kan finnas runt om Köpenhamn. Med färjan kommer du istället utvilad och redo till Tyskland för att påbörja äventyret.

 

berlin centrum

Ta bilen till Berlin – Bilsemester från Rostock

Berlin

När du besöker Rostock är det ett utmärkt tillfälle att ta bilen till Berlin. Snabbt kan du köra via motorvägen till Tysklands huvudstad som bjuder på flertalet sevärdheter, museum och restauranger. Att ta bilen till Berlin kan vara en bilsemester som du sent kommer glömma, allt från shoppingen får man med sig hem också!

Resväg till Berlin

 

Det finns flera alternativ att resa med bilen till Berlin. Snabbast är nog att köra från Rostock via motorvägen ner till staden. Ett annat alternativ kan vara att köra via färja mellan Trelleborg och Sassnitz, en resa som i sådana fall blir via ön Rügen. Vissa helger och under semestertider (juli-augusti) finns ännu vissa begränsningar med vägarna över ön. Det finns även en bro från ön till Stralsund som kan vara fördelaktig att köra över för att sedan anlända på motorvägen som leder till Berlin.

 

Färjorna som kommer att ta dig till staden trafikeras av Stena Line och TT Line. Du kan välja att åka från Trelleborg till Rostock eller Trelleborg till Sassnitz. Färjan till Rostock tar ungefär sex timmar och därifrån är det en bilresa på ungefär två och en halv timme. Väljer du istället att ta färjan till Sassnitz är det en resa på fyra timmar och sedan en körtid på omkring tre och en halvtimme.

 

Ett tips är att se till att det finns drivmedel i bilen när det är dags att köra på motorvägen. Det kan vara upp till 10 mil mellan bensinstationerna längs med motorvägen i Tyskland, därför är det extra viktigt att se till att bensinen räcker. Bensinpriserna i landet är något lägre än i Sverige och brukar ligga på omkring 2 kr mindre per liter.

 

Att köra bil inom Berlin

 

Berlin är inte en stad som är speciellt svårnavigerad. Det kan dock ändå finnas vissa tips som är bra att känna till när du kommer fram till staden och ska köra inom den. Till ytan är staden stor och det kan ta omkring en timme att köra från ena till den andra sidan. Det är väldigt sällsynt med köer i Berlin men precis som många andra städer kan det vara mycket trafik under vissa tider som exempelvis mellan kl 07-09 och 16-18. Stora delar av Tysklands huvudstad erbjuder även gratis gatuparkering. Speciellt om du parkerar innan kl. 16 är chansen riktigt stor att du kan parkera gratis. Annars kostar det omkring 20 euro dygnet att parkera i ett parkeringshus.

 

Sevärdheter och saker att göra i Berlin

julmarknad i Berlin

Den här staden bjuder på enormt många sevärdheter i form av historiska byggnader och museum. Är familjen med kan det vara en kul upplevelse att besöka Berlin Zoo som brukar vara väldigt populärt speciellt bland barn. För den som är intresserad av första och andra världskriget erbjuder staden väldigt många museum och minnesplatser där det går att lära sig mer om världskrigen. Bland historiska byggnader hittar du Reichstag som är Riksdagshuset i Berlin och även katedralen Berliner Dom är verkligen värd ett besök.

 

Att göra i Rostock – 3 tips på aktiviteter för att utforska historiska sevärdheter

SevärdheterWarnemündeguidade turerrostock zoosightseeingwarnemunde

Rostock i Tyskland är en destination som erbjuder flera historiska sevärdheter och många aktiviteter för hela familjen. Det är ingen liten by utan har omkring 200 000 invånare och är en populär destination för turister i alla åldrar. Rostock är belägen i den harmoniska idyllen av Hansans atmosfär och här finns en bred kultur scen, flera shoppingmöjligheter och museum att besöka. Vi har listat några saker att göra i Rostock för att upptäcka den här vackra och historiska hamnstaden.

Besök alla olika djur på Rostock Zoo

På Rostock Zoo hittar du mer än 4 200 djur från hela världen. Här kan hela familjen dyka med pingviner, titta på när de små flodhästarna matas eller kolla in de ståtliga isbjörnarna och gorillorna. Djurparken erbjuder levande museum som bland annat världsberömda Polarium och Darwineum. Förutom djuren finns här också botaniska skatter som sträcker sig så långt som 120 år bakåt i tiden. Det finns imponerande träd på ekgatan, exotiska växter och magisk symfoni av olika färger i dahlia-distriktet. Här kan familjen spendera en heldag och skapa minnen som ni sent kommer glömma.

 

Sightseeing med buss runt Rostocks hamn

Om du är ute efter den bästa sightseeing turen i Rostock är en röd buss som är dubbeldäckare att rekommendera. Med hjälp av en guide kan du åka utforska havshamnen och lära dig om intressanta platser inom hamnens historia. Rostock är den fjärde största hamnen i Tyskland och en av de största Östersjöhamnarna i landet. Den är en internationellt viktig omlastningsplats för styckegods och även betydelsefull för transport av spannmål, kol, olja och cement eller gödselmedel. Guiden som finns med på bussen kommer att berätta både stora och små hemligheter om hamnen samt berättelser och myter som cirkulerar.

 

Dagstur från Warnemünde och upplev slottet Schwerin

För den som är ute efter en lite längre dagstur finns en lång rundtur som avgår från Warnemünde hamn. Turen är omkring tio timmar lång och inkluderar bland annat det sagolika slottet Schwerin, Marienkirches astronomiska klocka och kyrka samt ett av Tysklands äldsta universitetet. Det erbjuds tyska specialiteter till lunch och själva turen avnjuts i en bekväm buss.

Rundturen börjar med en resa runt Rostock. Där finns det möjlighet att vandra runt på gatorna och upptäcka marknadstorget och historiska byggnader som exempelvis det medeltida klostret och Marienkirche kyrkan. Sedan fortsätter rundturen till Schwerin och en tysk lunch på en lokal restaurang. I den här staden finns mycket att upptäcka som katedralen, marknaden, stadsteatern, museet samt den gamla och nya parlamentsbyggnaden. Intill sjön ligger det vackra slottet i Schwerin och här finns änglalika trädgårdar som passar perfekt för en eftermiddagspromenad. Inuti slottet finns bevarade rum från 1800-talet som är intressanta och spännande att utforska innan resan tillbaka till Warnemünde avgår.

Ett tips under den här längre rundturen är att använda bekväma skor eftersom det involverar en hel del promenader och vandring. Med den här dagsturen finns det möjlighet att utforska flera historiska sevärdheter och byggnader. Med hjälp av guiden finns det massor att lära sig om några av Tysklands städer och byar.

 

Boka färja Rostock nu med rabatterade priser!

Slappna av på spa hotell i Warnemünde och upplev Warnemünde strand

HotellSevärdheterWarnemündehotell Warnemünde

Fyr WarnemundeFör den som är ute efter en avslappnande och stressfri semester är Warnemünde det perfekta valet. Warnemünde är en stadsdel som ligger i norra Rostock bredvid en flod som heter Warnows mynning. Båtfestivalen Hanse Sail har arrangerats årligen i staden sedan år 1991 och lockar till sig omkring 200 båtar av alla sorter. Allt från segelbåtar till museum båtar samlas varje sommar i Rostock och Warnemünde.

Hotel Neptun är ett toppval bland spa hotell i Warnemünde

Warnemünde är känd för att vara en stad med flera populära spa hotell som erbjuder förstklassig service. Ett toppval bland hotell i Warnemünde är Hotel Neptun. Ett 5-stjärnigt hotell som erbjuder tre restauranger och ett stort spa som har vacker utsikt över Warnemündes strand. Alla rummen på Hotel Neptun erbjuder gratis WiFi och egen balkong som har utsikt över Östersjön. Rummen är eleganta och har stora badrum med badrockar och minibar.

Varje morgon serveras en frukostbuffé i restaurangen som innehåller panoramafönster som ger utsikt över Östersjön. De andra restaurangerna erbjuder specialiteter från Mecklenburg och heter Broiler Grill och den tredje restauranger erbjuder fisk. Neptun Spa har en finsk bastu, en ångbastu och en havsvattenpool. I hotellets thalasso center går det att boka olika havsvattenbehandlingar. Hotel Neptun erbjuder också en sommarterrass och en ölträdgård för ytterligare avslappning och på deras 19:e våning hittar du Panorama Café och Sky Bar.

Klicka här för att komma till Hotel Neptun hos Booking.com

Strand-Hotel Hübner – ett annat populärt spa hotell i Warnemünde

Det här 4-stjärniga hotellet hittar man precis vid stranden i Warnemünde. Hotellet erbjuder ett stort spa med en pool som har panoramautsikt mot havet. Alla rum är elegant inredda med badrum i marmor, en minibar och flera rum har också en havsutsikt från balkongen. Restaurangen serverar internationella och tyska maträtter både i Hübners restaurang och ute på terrassen. Det finns även ett mysigt bibliotek som har öppen spis och kaffe med kakor. Hotellets spa är inredd i en nordtysk, trevlig stil och är 500 m² stort. Det går slappna av i bastun eller boka en massage eller någon kroppsbehandling, annars kan man helt enkelt också relaxa på takterrassen med en utsikt över Östersjön.

Klicka här för att komma till Strand-Hotel Hübner hos Booking.com

warnemunde Tee-pott

Njut av strandpromenaden vid Warnemünde strand

warnemunde beach

Stranden i Warnemünde är omkring 150 meter bred och flera kilometer lång. Som tidigare fiskeby erbjuder den långa stranden en vacker strandpromenad och restauranger och caféer. Resmålet passar barnfamiljer extra bra då Warnemünde är en populär badort för alla åldrar.

Staden har flera historiska byggnader och vackra sevärdheter att kika på. Populära sevärdheter är bland annat fyren i Warnemünde och den härliga parken Warnemünde Kurpark. Det gamla kvarteret i staden lockar många historieintresserade resenärer, bland annat byggnaden Teepott (Tekanna på svenska) som är en ovanlig byggnad med ett utseende som liknar lite typisk Östtysk arkitektur.

Trelleborg Rostock med Stena Lines sovkoj

Färja Rostock

För cirka 3 veckor sedan provade jag på Stena Lines sovkojor mellan Trelleborg och Rostock  då jag hade min personbil med och påbörjade min roadtrip ner till Spanien. 

Väl vid färjeterminalen i Trelleborg kan vi se att både TT Line och Stena Line finns på samma plats.

För en båtresa som är 6-7 timmar känns det inte riktigt lönt att hyra en hytt som ensamresenär eller om man vill bo avskilt. En sovkoja får man för prislappen under 300 kr. Sovkojerna har det mest väsentliga, dvs

 • Madrass, filt, och kudde
 • Luftkonditionering
 • Laddningsstation
 • Ett jalusi för att stänga sovkojen
 • Väckning

Sovkojorna

sovkoj Stena Linesovkoj Stena LineDu får även tillgång till ett skåp utanför själva avdelningen för sovkojorna, där du kan låsa in dina värdesaker. Jag rekommenderar dock att inte ta med dig så mycket saker upp på båten. Själv tog jag med min ryggsäck in i sovkojen, en tandbortste och necessär är alltid bra att ha till hands.

Toaletterna är utanför avdelningen för sovkojor. Du får din nyckel bredvid restaurangen där Stena Lines information finns. Nyckeln är ett kort för att komma in där alla sovkojor finns. Du får även en bricka som ska hängas upp utanför just din specifika sovkoj. Luften kändes bra och det går ställa in luftkonditioneringen. Det var inte något liv och sovkojorna kändes bra isolerade.

Ett jalusi fungerar som skydd när du är i sovkojen, det är bara att dra ner. Kvinnan i receptionen sa att dessa jalusi är väldigt svåra att öppna utifrån, de är konstruerade så att de ska stängas inifrån.

sovkoj Stena Line

Bilderna här runt omkring kan ge en bättre bild på hur sovkojorna ser ut istället för ord.

Jag kan väl inte säga att jag var helt utvilad, men det beror på att resan är så pass kort och jag behövde ta mig en matbit innan jag kröp ner i min sovkoj. Så det blev väl cirka 4-5 timmars sömn. Problemet med att dricka sent på kvällen är att man kan bli tvungen att springa upp på toaletten. Jag var tvungen att gå upp en gång och då tog jag med mig min ryggsäck, eftersom toaletterna finns utanför området för sovkojer. Men för en dagstur eller en nattfärja då du inte behöver 7-8 timmars sömn, så måste jag ändå säga att sovkojorna är mysiga och perfekta för just denna sträckan Trelleborg – Rostock.

1 timma innan vi la till i Rostock så ropades det i högtalarna att vi började närma oss. Jag drog mig i sovkojen en 20 minuter innan jag tog min ryggsäck och lämnade nyckelbrickan i en postlåda vid utgången för sovkojerna.

 

Stena Line Rostock

Anländer Rostock

Här kommer vi iland i ett disigt Rostock klockan 6:00 på morgonen. Eftersom man fått en timma på sig att vakna till så är det inga problem att köra eftersom man står på däck ett tag innan man tar bilen för avfärd. Första sträckan körde jag till Hamburg för att där hitta en rastplats för telefonmöten och allt fungerade oerhört bra. De hade kontroller i Rostock och slängde ett kort öga på mina däck, antagligen bara för att se om däcken var tillåtna för tyska autobahn.

Stena Line Rabatt City Gross

Rabatt Stena Linestena line erbjudanden

Är du medlem eller förmånskund hos City Gross? Visste du att Stena Line har ett samarbete med City Gross?

Som förmånskund hos City Gross får du nu rabatt hela året. Observera att du måste kunna visa upp ditt medlemskort hos City Gross när du checkar in på Stena Lines färjor, annars kommer Stena Line kunna kräva dig på det fulla priset.

Här kan du läsa mer om rabatterna och boka färja med rabatt!

Stena Line erbjudanden med City Gross året ut

10% på Göteborg–Fredrikshamn

Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC.

15% på Varberg–Grenå

Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC.

10% på Göteborg–Kiel

Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC (rabatt gäller ej hytt).

10% på Karlskrona–Gdynia

Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC (rabatt gäller ej hytt).

Trelleborg – Sassnitz

20 % på ordinarie priser 1/1 – 31/3 & 1/10 – 31/12
10 % på ordinarie priser 1/4 – 30/9
Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC i kategori Flexi & Economy.

Trelleborg – Rostock

10 % på ordinarie priser
Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC i kategori Flexi & Economy.

10% på Nynäshamn – Ventspils

Gäller personbiljett & bil/husbil/släp/MC i kategori Flexi & Economy.