Ta bilen till Berlin – Bilsemester från Rostock

berlin centrum

När du besöker Rostock är det ett utmärkt tillfälle att ta bilen till Berlin. Snabbt kan du köra via motorvägen till Tysklands huvudstad som bjuder på flertalet sevärdheter, museum och restauranger. Att ta bilen till Berlin kan vara en bilsemester som du sent kommer glömma, allt från shoppingen får man med sig hem också!

Resväg till Berlin

 

Det finns flera alternativ att resa med bilen till Berlin. Snabbast är nog att köra från Rostock via motorvägen ner till staden. Ett annat alternativ kan vara att köra via färja mellan Trelleborg och Sassnitz, en resa som i sådana fall blir via ön Rügen. Vissa helger och under semestertider (juli-augusti) finns ännu vissa begränsningar med vägarna över ön. Det finns även en bro från ön till Stralsund som kan vara fördelaktig att köra över för att sedan anlända på motorvägen som leder till Berlin.

 

Färjorna som kommer att ta dig till staden trafikeras av Stena Line och TT Line. Du kan välja att åka från Trelleborg till Rostock eller Trelleborg till Sassnitz. Färjan till Rostock tar ungefär sex timmar och därifrån är det en bilresa på ungefär två och en halv timme. Väljer du istället att ta färjan till Sassnitz är det en resa på fyra timmar och sedan en körtid på omkring tre och en halvtimme.

 

Ett tips är att se till att det finns drivmedel i bilen när det är dags att köra på motorvägen. Det kan vara upp till 10 mil mellan bensinstationerna längs med motorvägen i Tyskland, därför är det extra viktigt att se till att bensinen räcker. Bensinpriserna i landet är något lägre än i Sverige och brukar ligga på omkring 2 kr mindre per liter.

 

Att köra bil inom Berlin

 

Berlin är inte en stad som är speciellt svårnavigerad. Det kan dock ändå finnas vissa tips som är bra att känna till när du kommer fram till staden och ska köra inom den. Till ytan är staden stor och det kan ta omkring en timme att köra från ena till den andra sidan. Det är väldigt sällsynt med köer i Berlin men precis som många andra städer kan det vara mycket trafik under vissa tider som exempelvis mellan kl 07-09 och 16-18. Stora delar av Tysklands huvudstad erbjuder även gratis gatuparkering. Speciellt om du parkerar innan kl. 16 är chansen riktigt stor att du kan parkera gratis. Annars kostar det omkring 20 euro dygnet att parkera i ett parkeringshus.

 

Sevärdheter och saker att göra i Berlin

julmarknad i Berlin

Den här staden bjuder på enormt många sevärdheter i form av historiska byggnader och museum. Är familjen med kan det vara en kul upplevelse att besöka Berlin Zoo som brukar vara väldigt populärt speciellt bland barn. För den som är intresserad av första och andra världskriget erbjuder staden väldigt många museum och minnesplatser där det går att lära sig mer om världskrigen. Bland historiska byggnader hittar du Reichstag som är Riksdagshuset i Berlin och även katedralen Berliner Dom är verkligen värd ett besök.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *