Fakta om Rostock

Idag är Rostock fyllt med mysiga shoppinggator och trevliga uteserveringar och restauranger som serverar lokal delikatess. På varma sommardagar erbjuder destinationen en underbar medelhavskänsla i kombination med historiska byggnader i innerstaden. Det finns bevarade gamla fiskarstugor i kombination med fiskrökeri och båtbyggeri. Rostock är fyllt med gallerier och museer bland annat om stadens sjöfartshistoria och om målningar och annan konst.

Söker ni boende i Rostock så finner ni mer information på vår sida: hotell Rostock

Snabbfakta om Rostock

  • Land: Tyskland
  • Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
  • Språk: Tyska
  • Befolkningsmängd: 208 409 (2017)
  • Postnummer: 18001-18147
  • Fordons regnr: HRO
  • Stadsstruktur: 21 stadsdelar
  • Offentlig hemsida: rathaus.rostock.de

 

Fakta om Rostock

Historia om Rostock

Ursprungligen var Rostock en populär ort för fiskare och andra människor som kan ha anknytning till havet, det var tack vare den naturliga hamnen som Rostock under medeltiden blev en viktig del i Hansans handelsimperium. Rostock förlorade i betydelse eftersom de tyska handelsförbundet Hansans makt minskade och det rådde sociala oroligheter och kontroverser med de styrande härskarna. Under 1400-talet grundades universitetet i Rostock som då blev Norra Europas första universitetet och än idag har kvar den historiska fasaden och inredning.

Industrialiseringen under 1800-talet medförde ny rikedom i Rostock och byggande villaområden och arbetarkvarter ökade markant både innanför och utanför stadsmuren. Med den snabba industrialiseringen ökade också fattigdomen bland arbetarna och tillsammans med första världskriget blev oroligheterna allt större. Följd av andra världskriget förstördes nästan hälften av alla bostäder och företagsbyggnader som en konsekvens. Bara en del av Rostocks stadsmurar finns bevarade men har blivit ett populärt resmål för historia intresserade turister.

Rostock idag

Många av de historiska byggnaderna har kunnat återuppbyggas och idag har Rostock blivit en blomstrande stad med brett av historiska påminnelser. Mysiga kullerstensgator med caféer och restauranger, botaniska trädgården och Warnow floden nära Rostock har blivit populära resmål. Enormt mycket historiskt finns i staden som de gamla fiskarstugorna i Warnemunde i kombination av miljön med segelfartyg och segelbåtar. Stadens rådhus kan vara en spännande resa genom dess 700 år gamla gotiska tema tillsammans med Mariakyrkans gotiska inredning.

Bordershop Rostock

Rostock erbjuder enormt utbud av gränshandel och bordershops i Rostock, både i CITTI, men även precis vid hamnen i form av Scandlines bordershop och Calles. Du hittar mer information om bordershops i Rostock och exportdeklarationer hos oss!

Rostock sevärdheter

Rostock har mycket att erbjuda. Här finner ni saker att göra i Rostock

 

Rostock stad

Rostock Trelleborg